18 Oktober 2010

Tatkala Saat Hati Ini Dikecewakan-MHZ

OH, PERITNYA HATI INI..


Di saat dan ketika ini, MHZ ingin membawakan anda satu topik yang pastinya pernah menyelubungi diri kita. Tak lain tak bukan, kecewa atau kecundang dalam percintaan. Dalam coretan kali ini, MHZ bakal membincangkan tentang perihal mengapa bisa ini berlaku dan cara-cara mengatasinya. Seperti yang kita sedia maklum, Cinta seharusnya indah. Jikalau cinta yang sepatutnya terisi dengan bahagia itu digelumangi duka, maka tinggalkanlah cinta itu untuk sesuatu yang lebih baik buat dirimu. Barangkali dia tidak menghargai dirimu kerana jodohmu yang sebenar sedang menunggumu di luar sana.
Sebelum saat cinta itu terputus talinya, maka inilah antara bisikan hati yang bakal menjelma:-

1. Kenapa dia diam je? Dia dah tak sayang aku ke?
2. Kenapa tak sms, tak call pun? Dia dah tak nak ambil tahu pasal aku ke?
3. Kenapa dia buat aku macam ni?Aku dah minta maaf tapi dia still tak nak layan aku
4. Dulu mesra sangat..Sekarang dah sunyi, macam dah tak ada apa2 lagi
5. Kenapa awak buat saya menangis? Kenapa dah tak romantik? Kenapa tak pujuk saya macam dulu2?

Hakikatnya, persoalan ini selalunya diajukan wanita kepada lelaki. Sebenarnya, cukup mudah hendak memahami hati para lelaki. Sekiranya dia mahukan seseorang wanita maka dia akan mendapatkan wanita itu bersungguh-sungguh tapi kalau dia tak nak, macam2 alasan dia bagi.

"Lelaki kalau dah suka, sms memanjang, call pun selalu, jumpa pun nak kerap.
Lelaki kalau dah tak suka, bukan kata jumpa, sms pun dia tak nak"

Senang cerita, beginilah. Tak kiralah lelaki mahupun wanita, kalau sekiranya anda putus cinta, janganlah terus berputus asa. Sesungguhnya ada yang lebih baik untuk anda di luar sana.

Nasihat MHZ ialah, mulakan hidup baru sebab buang masa saja kita nak kenangkan dia. Tak perlulah nak berharap lagi sebab dia dah bahagia dengan hidup dia. Kalau dia datang balik pun, waktu tu orang dah tak nak kat dia, lepas tu nak baik2, cakap I masih sayangkan you la, rindu la, jangan terpedaya dengan semua tu.


MOVE ON, mulakan hidup baru, cari cinta baru:-
1. Tak jawab call/sms...cari kawan baru
2. Bila dia tak layan kita..cari teman lain
3. Bila dia tak care..cari yang caring kat kita
4. Bila putus je..move on..takyah tunggu2
5. Bina hidup baru..cari bf/gf baru

Renung-renungkan..Selamat beramal..

MHZ, Lebih Karat Daripada Biasa..



2 ulasan:

SitiMashitahSaidin berkata...

btoi2...

Mohd Hakimi Zulkifly berkata...

Maklumat pasal ni diambil dari pengalaman sebenar orang2 yang pernah mengalaminya..