30 Oktober 2010

Oh, Di Kala Exam Berlagu..

Alahai exam, kedatanganmu membawa jutaan erti. Aku bukannya apa. Aku study pun sebab takut nanti nak jawab exam tak reti. Jadi betullah seperti kata pepatah 'Melentur pen biarlah dari awal sem'. Bila dah dekat2 nak exam baru nak bukak buku, maka banyaklah yang lupa yop. Kalau nasib teman elok, maka eloklah warkah exam tu nanti teman conteng.


Baru je 2 paper berlalu tapi leganya dah macam habis exam. Dahsyat betul hari tu. Ada 2 paper satu hari yakni Business Law dengan Contract Law. Oh, memang terhangat di pasaran. Boleh gilo den malam tu hah. Nasib baik sound mind lagi ni. Kalau tak, dah tak competent nak amik paper2 seterusnya gitu. Ops, terlebih sudah.


Jadi pada kali ini, MHZ nak membawakan kepada anda tentang dilema exam. Selalunya kita dengar dilema wanita kan. Itu lain dik. Itu khas untuk golongan akak2 dengan auntie2 di luar sana. Hal tu memang takde kena mengena dengan kita dik.


Oleh yang demikian, saya akan senaraikan beberapa benda yang dilihat menjadi dilema di kala exam berlagu:-




1. Slip exam tak boleh download. Ini yang teman marah bebenor ni. Orang udoh nak exam. Slip tak boleh nak print. Ape cerite ni yop. Menyusahkan gile. Nasib baik teman suka bertanya. Kalau tidak, dah lama sesat jalan.


2. Nota tak cukup. Esok nak exam, malam ni baru nak cari nota. Yang ni aku pun selalu buat. Sebelum tu bukannya nak study pun. Malam yang esoknya nak exam barulah nak terhegeh-hegeh cari nota. Haiya, memang gila betoi la.


3. Alamak??Masuk sampai bab apa ya??. Ini satu lagi. Dah nak exam, tapi apa yang masuk pun tak tahu. Kena ambik tahu dik. Nanti kita punyalah gembira kata dah habis study, pegi jawab exam, kertas jawapan kosong je. Ingatkan lain yang keluar, rupanya lain yang keluar.


4. Berjaga di malam hari. Ini memang selalu la. Yang selalu tido pukul 10 malam pun akan bakal tido sampai ke pukul 3-4 pagi. Ada yang sampai tak tido sebab banyak lagi tak study. Kalau dah tak tahan tu, tido sajala ya.


5. Masuk dewan exam lambat. Time sblm nk masuk dewan exam tu, ni hah, nota melambak kat tangan. Manalah tahu kan. Yang terbaca tu tiba2 gedebok masuk exam. Tak ke rezeki tu namanya.


Banyak benda sebenarnya jadi di kala exam berlagu ni. Ini yang sebahagian sahaja. Renung-renungkan. Selamat beramal. MHZ, Lebih Karat Daripada Biasa.

Tiada ulasan :