30 September 2010

Perigi Cari Timba...-MHZ


Bersama dgn saya MHZ dalam Aduan Rakyat MHZ Blog of Opinion..Pada kali ini, kita akan menemuduga Prof Jiwang bagi sama2 kita mendalami tentang apa sebenarnya 'Perigi Cari Timba'..sama2 kita ikuti wawancara ini..


MHZ:Selamat datang prof..terima kasih kerana sudi menerima jemputan kami.


Prof J: Ya..Terima kasih jugak kepada pihak penerbit kerana sudi menjemput saya..sedap air sirap tadi ya..


MHZ: Prof, apa perkembangan dan barangkali pengecutan prof yang terbaru?


Prof J: Setakat ni saya masih meneruskan kerja2 penulisan..mungkin tak lama lagi saya ingat mungkin naK terbitkan filem baru, Lagenda Mak Cik Cendol..


MHZ: Ok Prof..drpd kita memperabih masa, saya ingin dgn gelojohnya ingin bertanya..Apa pendapat prof ttg istilah 'Perigi Cari Timba'?


Prof J: Istilah ni memang kita selalu guna pakai..terutamanya bila kita nak mandi kat kampung..Sebenarnya gini..timba atau baldi tu yang sepatutnya cari perigi sebab perigi tak boleh jalan pun..logik la kan..tapi kalau perigi tu moveable perigi, kira bolehla dia cari timba..jadi istilah ni boleh pakai sebenarnya..kalau zaman dulu, perigi lama..zaman sekarang perigi zaman facebook..konfem boleh cari punya..


MHZ: Maknanya tak salahla perigi cari timba?


Prof J: Memang tak salah pun..sapa kata salah..kalau dia nak cari, boleh je nak cari..kenapa perlu kena tunggu timba..kalau besen yang datang mcam mana kan..kan dah tak kena tu..perigi cari besen pulak jadinya..orang yg mrh perigi cari timba ni sebab dia jealous..tkde org nk mrah pun..chewah..salahke nak cari timba..kalau cendol cari Secret Recipe barula salah..


MHZ: Jadi, apa kesimpulan prof tentang istilah ini?


Prof J: Istilah ini dulu mungkin tak boleh pakai..tapi zaman skrg memang boleh sgt nak pakai..sebab laki yang berkualiti kurang sgt..jadi elokla jika dicari..bak kata pepatah, 'Sambil menyelam di perigi, minum air dalam timba'..renung-renungkan ya..


MHZ: ok..itu sahaja buat episod kali ni..MHZ ambil berat..


Tiada ulasan :