8 Mac 2010

Macam Mana Nak Belajar Bila Keje?Masalah Ni..


Bila di zaman sekolah ke, universiti ke, kalau boleh nak je tak nak pegi kelas kan..melepak atas katil je..macam terkena buatan orang gitu..malas nak gi kelas..well, biasala you..zaman muda remaja gitu..mestila vogue..sekarang ingin kita bincangkan bagaimana kiranya nak belajar kalau dah bekerja..dengan komitmen nak keje lagi then nak belajar...oh,mesti penat ala tired gitu..tapi takpe asalkan ada kemahuan ye..banyak betul gitunya kan..ok now the time has come..
1.Niat kena ada dek..Kalau takde niat memang tak jadi..nak buat apa pun kena ada niat,kalau tak memang fail lah jawabnya..ha gitu..
2.Boleh je beli buku kat kedai buku Popular camtu..boleh dapatkan banyak maklumat dengan baca buku-buku motivasi..dapat tingkatkan ilmu dan perkasakan minda..pastikan penulis dia berkaliber dan punya kepakaran dalam perihal itu.
3.Luangkan masa waktu malam.Selalunya orang akan berehat pada waktu malam.Tetapi tak pastilah..ada sesetengah kerja malam pun tk rehat dek ha..Cubalah cari masa walaupun sedikit..
4.Waktu Tenang-Jangan baca buku time stress..time keje melambak tulah nak memegang buku, konfem tk jadi..bacalah time cool tau..sambil minum teh ke, nescafe ke, di waktu kesyahduan malam..
5.Banyak baca artikel ngan Newspaper-ramai orang pandang remeh akan hal semasa..sebenarnya hal semasa ini yang membantu dalam perkembangan otak kita tau..jangan jadi orang bawah tempurung ye..
6.Boleh je gi Library terdekat-jadi ahli kat situ and pinjam buku yang ada kaitan ngan kerjaya kita..insya-Allah dapat membantu..
7.Kalau nak lebih rajin,try apply untuk PJJ(Pengajian Jarak Jauh) in case kalau lebih serius dalam mendalami ilmu tu la
8.Cuba jaga kesihatan diri la..Bila kita sihat, apa2 pun takkan menghalang kita daripada meneruskan atau menjalani kehidupan yang kita inginkan..dengan pemakanan yang seimbang dan cara hidup yang sihat, insya-Allah ia akan memudahkan lagi kita belajar..selamat mencuba..sincerely from me..

2 ulasan:

Miaainis berkata...

hurmm tips2 tu mmg betul bang. . sy pon mmg student pjj (UUM COB).. cre bljr kitorg kelas only 4th times n the 5th is eXam, so jmpe ngn lectrer mmg terhad berbeza time bljr fulltime dlu..tp sbb pk mse dpn mik kputusn wat pjj jgk sbb syg nk tinggal stdy n tingin nk kje. . haha Nyway thanks 4 ur tips. . i-Allah i will practic it. .

Mohd Hakimi Zulkifly berkata...

ok..gud luck in practicing..